Japonská centrálna banka zlepšila prognózu produkcie a exportu

18.06.2012 Celý región

Tokio 18. júna (TASR) - Japonská centrálna banka dnes predstavila novú, pozitívnejšiu prognózu vývoja produkcie a exportu, no nepriamo varovala pred rizikami spojenými s oslabovaním čínskeho rastu a dlhovou krízou v eurozóne.

"Export začína vykazovať znaky postupného rastu, čiastočne vďaka stabilnému rastu dopytu po autách v USA a počítame s jeho miernym posilňovaním aj v neskoršom období," uviedla Bank of Japan (BoJ) v júnovej mesačnej správe. V nej zároveň dodala, že rast zaznamenala aj produkcia a banka počíta s jej miernym rastom za 2. a 3. kvartál tohto roka. Najnovšia prognóza je tak pozitívnejšia než odhad v rámci májovej správy, v ktorej BoJ odhadovala, že produkcia aj export budú stagnovať.

Očakáva sa, že japonská ekonomika tento rok prekoná väčšinu krajín zo skupiny G7, pričom sa očakáva jej rast o približne 2 %. Dôvodom je zvýšená domáca spotreba a výdavky krajiny spojené s rekonštrukciou oblastí zničených po zemetrasení a vlnách cunami z marca minulého roka.

Čo sa týka prognózy v najnovšej mesačnej správe, BoJ ponechala pôvodný odhad z mája, v rámci ktorého uviedla, že ekonomika pomaly nastupuje proces oživenia, no odstránila pôvodnú informáciu, že svetové hospodárstvo podporia najmä reformujúce sa ekonomiky. Tým nepriamo naznačila, že spomaľovanie rastu kľúčovej čínskej ekonomiky by neskôr mohlo ovplyvniť japonský export. Neistota pretrváva aj vzhľadom na situáciu v eurozóne.

"Neistota, čo sa týka vývoja svetovej ekonomiky, je stále vysoká," uviedla BoJ. "Zvláštnu pozornosť treba venovať najmä tomu, do akej miery problémy spojené s dlhovou krízou ovplyvnia svetové finančné trhy," dodala banka v júnovej správe.

Informovala o tom agentúra Reuters.
 

Vyberte región